Brainspotting: een Revolutionaire methodiek met fantastische resultaten.

1. Mijn ervaring met Brainspotting ( BSP )

Ja, ik ben vol enthousiasme over deze methodiek. Toen ik een aantal jaren geleden BSP leerde kennen voelde ik mij bijzonder geraakt door de diepgang, de snelheid en de effectiviteit van deze historisch gezien "recente therapievorm" ontstaan in de periode in 2003 - 2004 in USA.

Zelf heb ik alle opleidingsniveau's doorlopen en ook de Masterclass gevolgd.

Zo heb ik het geluk gehad om in alle hogere niveau's te zijn opgeleid rechtstreeks door de Amerikaanse grondlegger David Grand.

Step by step ervaarde ikzelf in mijn praktijk hoe verschillende clienten via BSP-sessies hun diepe blokkades,angsten en trauma's konden overwinnen, met blijvend resultaat en dit met weinig sessies in aantal. Wat wil je nog meer als therapeut ?

Tevreden clienten die spontaan vanuit hun ervaring van "opluchting en bevrijding" mondelinge reclame maken voor deze methodiek.

Als therapeut heb ik een eigen stijl ontwikkeld in het werken met Brainspotting...Als één van de pioniers in Vlaanderen blijf ik ijveren voor de uitbouw, verdere ontwikkeling en verfijning van deze fantastische werkwijze.

2. Wat is Brainspotting ?

BSP is een psychotherapeutische methode die zich richt op de verwerking en integratie van blokkades en trauma's.

Diepe gebieden in de hersenen worden bereikt die zich aan ons cognitieve en verbale bewustzijn onttrekken. Of in mensentaal: onbewuste zones die vanbinnenuit "trekken" aan onze persoonlijkheid en waar we zelf nauwelijks of geen bewuste controle over hebben.vb .angsten, onbewuste spanningen, trauma's die blijven zitten, blokkades...

Hoe verloop dit proces in de praktijk ?

 • Het creeren van een veilig kader en afstemming tussen client en therapeut.
 • Technisch gezien vertrekt BSP vanuit "oogposities" van de client. Deze worden letterlijk in kaart gebracht.
 • Door het focussen van specifieke oog-posities op bepaalde zones in het zenuwstelsel, het brein en het lichaam ontstaat in de therapie "een zelfhelend proces" De oogposities tunen in op specifieke onverwerkte issues die als informatiegebieden (ahw als aangrijpingspunten) liggen opgeslagen in de hersenen en het zenuwstelsel. De methode wordt gekenmerkt door een felle "focus".

Doch in tegenstelling tot hypnose krijgt de client bij BSP een grote vrijheid om zijn zelfhelende proces vrij te laten stromen.. Hierdoor ontstaat er meer regelruimte en innerlijke rust en opluchting in de ervaring van de client. Het autonome zenuwstelsel kan de voormalige stress meer en meer loslaten...De aanpak van de therapeut is vrij geruststellend en fenomenologisch.

In een BSP-sessie hoeven mensen niet veel te praten of te verbaliseren...

Het helingsproces gebeurt zonder woorden, diep vanbinnenuit in het zenuwstelsel, in de onbewuste zones van de sub-cortex (dwz van het onbewuste brein). BSP heeft invloed op het limbisch systeem, het reptielenbrein,de werking en structuren van de Amygdala in het brein. Ook de hippocampus heeft een belangrijke plaats in dit integratieproces.. De meeste clienten ervaren een paar dagen na een behandeling een significante verbetering van hun problematiek. De innerlijke stress in het zenuwstel en brein neemt af en de persoon ervaart meer en meer innerlijke rust,opluchting,meer regelruimte . Met deze therapievorm kunnen zware problematieken zoals posttraumatisch stresssyndroom, verkrachting, slachtoffers van bomaanslagen, zware trauma's aangepakt worden met goede resultaten binnen een redelijke termijn. Ook kan de methodiek aangewend worden voor prestatieverbetering van "performers".

3. Brainspotting is aangewezen bij

 • Diverse soorten trauma vb.plots overlijden partner of familielid, familiekwesties, accidenten...
 • Verwerkingsproblematiek vb. pestgedrag, professionele frustraties, minderwaardigheid...
 • Stress-gerelateerde klachten in lichaam en geest vb. hyperventilatie
 • Burn-out en/of uitputting van het zenuwstelsel (vb? bijnieruitputting, slaapproblemen..)
 • Relationele trauma's & Hechtingsproblematiek zoals
  • trauma uit jeugdjaren
  • relatiebreuk
  • spanningen tav familie of vrienden
  • geweldpleging, verkrachting
 • Angstproblemen van diverse aard, ook bij kinderen, zij kunnen hun spanningsvelden soms moeilijk verbaliseren
 • Psycho-emotionele blokkades vb. het vasthouden van verdrongen gevoelens zoals woede of verdriet...
 • Prestatieverbetering van Performers zoals (Top)sporters, zangers, acteurs, dansers, managers ...
 • Daarbij komt het er op aan om op het juiste moment de optimale focus te ontwikkelen en toch een bepaalde relaxe houding te bewaren.

  NB. Ikzelf heb verschillende medailles behaald in atletiek op Europese-en Wereldkampioenschappen en maak dankbaar gebruik van mijn kennis en integratie van BSP.

  4. Roots en ontstaan van Brainspotting.

  De grondlegger van BSP is de Amerikaan David Grand. Hij was een zeer geoefende EMDR-therapeut die ahw bij toeval de kracht van een "brainspot" ontdekte. De ganse methodiek en aanpak heeft hij op een grondige verfijnde manier uitgebouwd. In EMDR wordt er nog relatief veel gepraat en beroep gedaan op de Neo-cortex ( het bewuste deel van ons brein ) terwijl in Brainspotting de spot en focus letterlijk geplaatst wordt op een onbewuste zone in het brein en zenuwstelsel. Het praten en verbaliseren zijn daar eerder beperkt en bijkomstig voor de vooruitgang van het helingsproces. Resultaten bij BSP zijn dan ook vaak dieper ,grondiger en sneller dan bij EMDR. Brainspotting verwerft stilaan meer bekendheid op het internationale forum. (vb. David Grand behandelde met succes verschillende mensen die slachtoffer waren van 9/11 en van slachtoffers van extreme schietpartijen in de VS). In samenwerking met een Internationaal Team van hersenwetenschappers wordt Brainspotting wetenschappelijk ondersteund en gewaardeerd . Een voortrekker op het internationale forum is de Duitse hersenwetenschapper Damir del Monte. Zie www.damirdelmonte.de

  Brainspotting is een moderne innovatieve therapievorm die stilaan de wereld verovert niet in het minst door zijn snelle ,accurate en diepgaande resultaten bij een behandeling.