Het lichaam als eerlijke waardemeter

‘The body never lies’ is mijn stokpaardje en uitgangspunt. We hebben niet alleen een lichaam. We zijn ons lichaam.

Het lichaam is voor mij het meest eerlijke en betrouwbare instrument dat ons voortdurend feedback geeft en weerspiegelt hoe het met onszelf en ons wezen gesteld is. Verder dan onze bewuste geest met gedachten en gevoelens, slaat het lichaam ook de meer onbewuste ervaringen op en geeft het aan hoe het zich voelt t.a.v. de as verleden – heden – toekomst.

Vooruitgang in therapie en coaching moet voor mij gepaard gaan met meer vrijheid, gemak, flexibiliteit, vredigheid, vreugde, waardigheid, gezondheid, fitheid, ... die waarneembaar wordt doorheen het lichaam en zijn spontane ervaringsstroom. Dit proces is zichtbaar én voor jezelf én voor anderen.

‘In balans zijn’ blijkt voor mij (naast de woorden en uit de feiten) het meest uit de lichaamstaal van de persoon. Gezondheid is veel meer dan je niet ziek voelen! Ik zie het lichaam als bondgenoot, als innerlijk kompas en als eerlijke en betrouwbare waardemeter in het oriëntatieproces naar levenskwaliteit.

Met mijn aanpak wil ik verder komen dan alleen maar oppervlakkige veranderingen in het ‘cognitief ervaren‘ van mensen. Echte en diepgaande veranderingen manifesteren zich op het niveau van de ‘REFLEXEN‘ van het lichaam, dus ook op de onbewuste lagen van de persoon. Ongeveer 99% van onze ‘input’ speelt zich af op een meer onbewust niveau en het lichaam weerspiegelt op subtiele wijze hoe je hiermee omgaat.